sunnuntai 24. tammikuuta 2010

Kuvaaminen

No okei.... jos sit kertoisin jotain siitä mitä oikeasti tiedän, noi kaksi aikasempaa kirjoitusta nyt ovat tollasta ajatusten kulkua ja "maailman-parantamista" Mutta kirjotan hetki tärkeimmästä asiasta itselleni eli kuvaamisesta ja kuvan tekemisestä!

Kuvaaminenhan on alunperinlähtenyt ideasta jossa halutaan ikuistaa joku tunne/tila/paikka/elämänhetki yms. Ihan lähivuosikymmeninä mukaan on tullut myös mainoskuvaamiset, valvontakamerakuvaaminen(ylinopeuskamerat) ja tavalliselle käyttäjälle tutuksi tulleet kännykkäkamerat ymsyms..

Mutta suurin asia mikä on vuosikymmenien aika muuttunut on kuvaamisen arkisuus... Kaikki voivat nykysin olla "kuvaajia", kameroiden hinta on digiaikana tippunut huomattavasti ja kaikki laitteet ovat kaikkien ulottuvilla. Ja se onkin osaaltaan syönyt ammattikuvaajien leipää.. ei siksi että nykyisin ihmiset voisivat itse ottaa omat studiokuvat kotonaan tai muuta vaan se että kuva itsessään on muuttunut tylsäksi... Ihmiset näkee nykyajan joka tuutista helvetin hienoja kuvia ja ei tartte kun mennä deviantarttiin niin siellä sä näet koko maailman ottamia hienoja kuvia! ja täten ammattikuvaajilta vaaditaan hetkihetkeltä enemmän skilssiä ja tietotaitoa kuvaamiseen! Ei enään riitä pelkkä hieno kuva vaan sen ympärille pitää rakentaa tarina ja kuvaajan pitää olla valmis kertomaan monen tunnin stoori kuvistaan... Tämä kaikki on tietenkin kärjistettyä mutta saatte ainakin pointin selville!

Tässä kaikessa menee koulukuntaraja..... Valitettavasti vaan tuo koulukunta joka uskoo valokuvaamiseen vielä puhtain elein on vähenemässä kun huomataan kuinka vaivatonta on korjata tietokoneella hiukan pieleen mennyt valkotasapaino tai muuta, mutta kyllä niitä patriootteja vielä löytyy jotka kuvaa sen 20rullaa ja kehityksen jälkeen huomaavat että joka kuvassa on pieni roska... ja sen jälkeen heittävät kaikki rullat pois! Siinä on tiettyä ihailtavaa sinnikkyyttä ja sillä tavalla kuvaamisesta ainakin saa kaiken irti kun siihen on pakko paneutua ja voi sitä voittamisen riemua kun onnistuu ottamaan erittäin hyvän kuvan ilman mitään muokkaamista! Iso käsi niille jotka jaksaa jatkaa perinteitä.
Mutta seuraavaks mennään siihen toiseen koulukuntaan ---->

Toinen koulukunta on uusi ja nykyaikainen ja kertoo myös paljon muutenkin nykyihmisistä, halutaan kaikki ja mielellään mahdollisimman nopeesti, enään ei jakseta odottaa kuvan valmistumista vaan jos digikameran prosessori ei pysty tekee kuvaa 0,2 sekunnissa niin tulee itku! Ja toinen suuri asia on että kuvaaminen ei lopu siihen kun kameran suljin sanoo Riks ja Raks vaan sitten tulee mukaan uusi ulottuvuus eli kuvan valmiiksitekeminen eli muokkaaminen (tässä kohdassa on hyvä muistuttaa että kannatan suuresti myös muokkaamattomia kuvia ja ns oldskool tyyliä)

Se että esim mainosmaailmassa kuvilla haluaa menestyä ja haluu niistä elantonsa niin pitää osata käyttää ohjelmistoja, voin sanoa että 99,9prosenttia joka ikisestä kuvasta mitä me ikinä nähdään on jollain tavoin muokattuja, enkä nyt tarkoita pelkästään malleja kuvissa ja niiden finnienpoistoja... vaan ihan kaikkea kuvaamista missä tarkoitus on tuottaa silmille mielihyvää (eli saada tuote myydyksi tai muuta) ovat jollaintavalla retuseerattuja!
Ainakin muotimaailmassa tuo tilanne on mennyt ihan överiksi, kaikki mallit viipyy kauemmin sen muokkaajannörtin näytöllä kun siellä kuvaajan salamanvaloissa!

Ranska tuo meidän ihana muodin mekkahan on nyt ekana maailmassa ruvennut kyseenalaistamaan ja tekemään asialle jotain:
 "Ranskassa 60 kansanedustajaa on tehnyt aloitteen, jonka mukaan mainosvalokuviin olisi lisättävä maininta, mikäli kuvassa olevien henkilöiden ulkonäköä on paranneltu keinotekoisesti. Valokuvamalleja ei saisi hoikentaa eikä sääriä kaunistella."
 Tosin toihan on ihan helvetin vaikeeta toteuttaa mutta ajatuksena erittäin hyvä! Mutta valokuvien muokkaaminen tulee kyllä jäämään vaikka sitä kiellettäis miten.


Itse toimin myymälävastaavana yhdessä monista valokuvia tekevästä liikkeestä ja siinä ammatissa näkee kyllä jos jonkinlaista kameralla säheltäjää ja "ammattilaista".
Voin joskus kertoa lisää fotomyyjän arjesta mutta muistakaa arvon kuvaajat että koskaan ette ole valmiita vaan aina pääsee eteenpäin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti